Economie

Un nou loc de muncă în ton cu digitalizarea: Naratorii de audiobook-uri își fac loc în piață

Un narator al unei cărţi în format audio câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea naratorului, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii.
Digitalizarea industriei de carte şi apariţia primelor platforme de audiobookuri în limba română au condus la apariţia unei noi profesii pe piaţa muncii din România, care devine tot mai populară în rândul actorilor şi al jurnaliştilor: naratorul de cărţi în format audio.

„Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnalişti de radio sau ziarişti. Un narator de audiobookuri câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea pe care o are, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii citite. Am observat că mulţi dintre ei şi-au descoperit o vocaţie în a nara cărţi şi această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri şi ebook-uri în limba română.

Voxa, prima platformă de audiobookuri şi e-bookuri din România, a început să producă primele audiobook-uri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii şi jurnaliştii primeau acasă echipamentele de înregistrare. În prezent, Voxa înregistrează cărţi în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop şi a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

„Un audiobook ia naştere în 45 de zile şi cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetiţiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărţii de către un editor pentru a identifica greşelile), corectarea materialului,

 » Aflați mai multe informații aici.