Un tren de mare viteză ar putea lega Constanța de Budapesta prin Cluj

Un tren de mare viteză ar putea lega Constanța de Budapesta prin Cluj

Trenul de mare viteză care ar putea străbate România, de la est la vest, cu peste 200 km/h, ar urma să treacă și prin Cluj.
Un proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă Planul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare arată cât ar costa realizarea unei linii de tren de mare viteză care ar putea lega Portul Constanța de Budapesta via București, Sibiu și Cluj-Napoca.

Proiectul asumat prin PNRR ar necesita 17 miliarde de Euro iar țara noastră se angajează ca până în 2026 să crească numărul de călători cu 25% față de 2021, respectiv 2020 în cazul traficului feroviar de marfă.

Ministerul Transporturilor a prezentat două variante pentru linia de tren de mare viteză care ar urma să lege rețeaua națională feroviară de cea central și vest Europeană. Prima variantă implică un traseu pe Valea Oltului prin Sibiu, Cluj și Oradea cu o lungime de 590 km, în timp ce a doua variantă implică un traseu hibrid care să includă unele segmente modernizate pentru viteza de 160 km/h combinat cu aliniament nou pentru viteze de peste 200 km/h.

Din prima analiză, experții Ministerului Transporturilor au pus pe masă două potențiale abordări:

“Un aliniament sustenabil din punct de vedere economic și social pentru dezvoltarea unei căi ferate de mare viteză/viteza sporită poate fi: București – Pitești – Curtea de Argeș – Sibiu – Mediaș – (Tg. Mureș) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor.

Această soluție ar urma să fie validată de rezultatele studiului de fezabilitate. Lungimea căii ferate de mare viteză are o lungime de aproximativ 590 km și ar urma să aibă un cost estimat de 25 – 30 mil. EUR/km (ceea ce ar conduce la un cost estimat al investiției de aproximativ 17 mld.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!