Opinii

USR, Dragnea nu mai e! Trezirea! Vidul de după punct

De opoziție, deci de USR, e nevoie pe scena politică românească. Dar pentru asta partidul are nevoie să iasă din derivă, amatorism și din convingerea comodă că PSD îi va servi din nou procentele pe tavă. Cadourile lui Dragnea sunt demult istorie.

USR a încercat joi o acțiune de opoziție ingenioasă – lansarea Cărții Negre a anului de guvernare PSD-PNL-UDMR, într-o conferință de presă în mijlocul Pieței Victoria.

Ar fi putut fi o ocazie de rupere a ritmului, de relansare după punctul din noul logo (nu neapărat foarte inspirat, ca orice logo care are nevoie de explicații suplimentare și este extrem de ambiguu prin el însuși).

Doar că atunci când încerci ceva cu totul original e bine să te gândești dacă ești primul pentru că ideea este genială sau pentru că este tâmpită.

Mai întâi ca formă, pentru că trăim în epoca vizualului rapid.

Filmarea realizată de USR și postată pe pagina partidului începe cu un cadru larg cu o piață pustie și un mic grup de oameni zgribuliți în mijlocul ei.

Cadre largi în zone deschise, care mai au și simbolistica marilor adunări, folosești doar când ai cu ce să le umpli. Altfel, ca în cazul de față, transmiți neputință, solitudine și derizoriu. 

Când, după o vreme cadrul a fost strâns, nu se mai vedea unde este grupul, astfel încât te puteai întreba de ce într-o zi rece și umedă au ales să tremure în stradă.

În sine, ideea ecranului mare de pe care să adreseze mesaje Guvernului nu e rea, atrage atenția inclusiv trecătorilor pe roți sau pe picioare din zona foarte circulată.

Doar că și aici amatorismul a lovit. Mesajele nu erau individualizate nici măcar cromatic ca fiind ale USR, așa că în trecerea mașinii puteai să o iei drept acțiunea unui ONG.

Apoi, nu te pozezi în grup sub un mesaj negativ care nu are un subiect gramatical explicit, pentru că fără el, vizual, asumi tu conținutul mesajului.

Foto: Facebook/Cătălin Drulă

Pe fond, Cartea Neagră conține în general critici corecte, bine redactate și editate. Mai puțin capitolul justiție care este ridicol prin defazare.

Nu poți să ieși cu Cartea Neagră la două zile după anunțarea raportului MCV și să-l ignori total, de parcă nu erai în localitate când a fost prezentat. În plus, a prelua citate din Victor Ponta este o limită care nu știu dacă trebuia trecută.

Da, tema principala a USR s-a scufundat în ocean, odată cu raportul care declară progresele suficiente pentru ridicarea mecanismului. Dar erau deja suficiente indicii că așa se va întâmplă, chiar înainte de opinia Comisiei de la Veneția.

 » Aflați mai multe informații aici.