Opinii

Va rezista alianța anti-Putin alegerilor din SUA, iernii și creșterii prețurilor?

  • SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei, dar nu e deloc sigur că vor duce și la o schimbare a regimului politic.
  • Susținerea pentru Ucraina, printre cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, este de 66%, conform unui sondaj realizat la jumătatea lunii octombrie.
  • Alegerile parțiale din SUA în care se va schimba întreaga componență a Camerei Reprezentanților și o treime din Senat vor avea un impact asupra politicii Departamentului de Stat și a Pentagonului.
  • În partidul fostului președinte Donald Trump există o grupare care dorește oprirea ajutorului financiar și transferul de armament către Ucraina.
  • Antony Blinken, șeful Departamentului de Stat al SUA: Ce am văzut până în prezent e un consens remarcabil între democrați și republicani.

Războiul din Ucraina a provocat o deteriorare a mediului economic în întreaga lume. Incertitudinea a crescut prețurile petrolului și a energiei electrice, generând o scumpire în lanț.

Începerea sezonului rece în emisfera nordică va pune o mare presiune pe coaliția anti-Putin, formată, în principal, din SUA și statele europene.

În ultimele zile, sunt proteste și greve în mai multe țări în care oamenii cer sprijinul guvernelor pentru a stopa scăderea nivelului de trai, afectat de un val de scumpiri fără precedent.

Destrămarea alianței occidentale, provocată de criza economică, e ultimul glonț care i-a rămas lui Putin în războiul pe care l-a pornit prin invadarea Ucrainei.

La începutul lunii octombrie, muncitorii francezi din industria petrolieră au fost în grevă, provocând o criză de combustibil în toată țara – Foto: Hepta.ro

SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice fără precedent Rusiei și, deși există suficiente dovezi că acestea au provocat răni adânci economiei, nu e deloc sigur că vor duce și la o schimbare a regimului politic.

Cum (nu) funcționează sancțiunile

„Aplicăm toată această presiune asupra unei cutii negre a economiei unei țări și sperăm că, de cealaltă parte a acelei cutii, vor apărea schimbările politice pe care doar le bănuim”, a spus istoricul Nicholas Mulder, pentru revista „The New Yorker”.  

„Dar să te asiguri că durerea și presiunea duc la genul de schimbare pe care vrei să o vezi, aceasta e o adevărata provocare și adesea subestimăm cât de dificil e întregul proces. Și de aceea, sancțiunile sunt, adesea, mult mai puțin eficiente decât suntem dispuși să credem”, a adăugat istoricul.

Deși armata Kremlinului e cu moralul la pământ și lipsită de resurse, deși nivelul de trai din Rusia a scăzut simțitor și peste un milion de tineri au fugit din țară ca să scape de recrutare,

 » Aflați mai multe informații aici.