Variante pentru Nicu și Marcel. Cum pot păstra coaliția

Variante pentru Nicu și Marcel. Cum pot păstra coaliția

Poza momentului arată rău pentru PSD și PNL. Amândouă scad din cauza guvernării proaste și a clientelismului sfidător, în timp ce AUR crește fără efort din simpla capitalizare a frustrării. Viitorul nu are ce să le aducă bun. Dimpotrivă, aș zice.

Războiul va mai dura. Dar și dacă s-ar termina mâine, problemele structurale ale economiei rămân. Criza energetică și războiul doar le-au acutizat. Încasările la buget sunt modeste, cu toată inflația, nemulțumirea socială e mare, iarna viitoare ar putea fi chiar mai grea, dacă va fi mai geroasă și ar fi ultima înainte de alegerile la termen.

Ca să își conserve electoratul, ambele partide trebuie să accentueze elementele de identitate politică, de unde periodice ciocniri pe tot felul de teme. În plus, amândouă cred că este eficient să te bați cu AUR pe terenul lui, adică preluând teme suveraniste.

Rotativa e o altă problemă majoră. Marcel Ciolacu știe că, dacă devine premier în mai, până la alegeri erodarea PSD se va accentua, vor pierde ministere valoroase, în primul rând Transporturile și esențialul SGG. A încercat să sugereze o temporizare, însă grupul Stănescu-Firea presează, mizând pe orgoliul pesedist, ca să-l împingă spre pierzanie.

PNL ar vrea rotativa, ca să mai scape de presiune, însă numai dacă îi vin ministerele râvnite, cele la care PSD nu vrea să renunțe. În plus, liberalii sunt într-o cronicizată criză de leadership care face imposibilă o strategie comună și coerentă.

În aceste condiții, sunt lansate ca baloane de încercare tot felul de scenarii politice pentru a testa reacțiile din partide și ale electoratului.

Două se conturează mai importante și logice politic, mai ales dacă se vor completa.

Unul ar fi scenariul listelor comune care să concentreze energiile, acolo unde e posibil. La parlamentare e greu să meargă în alianță pentru că nu produce un program comun fără să piardă masiv electorat. În privința impozitării, de exemplu, cine să renunțe: liberalii la cota unică sau pesediștii la impozitul progresiv? După alegeri pot pica la pace, chiar și înainte, dar nu oficial.

Mai ales pentru PNL, listele comune cu PSD ar putea provoca o migrație de electorat liberal spre Forța Dreptei, ceea ce nici PSD nu are niciun interes.

Așadar, pe liste separate PSD și PNL pot aduna mai multe voturi de la propriile electorate decât pe liste comune sudate de asemenea concesii complicate. USL a scos un scor istoric, dar împotriva unui adversar comun puternic, polarizant până la isterie.

În schimb, localele și prezidențialele se pretează la candidați comuni și chiar la înțelegeri de tipul: PSD dă candidatul pentru Primăria Bucureşti, PNL dă candidatul comun pentru prezidențiale.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!