Veste bună pentru români, susține Valeriu Gheorghiță: “Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe săptămâna viitoare”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat țărilor să nu înceapă administrarea vaccinului anti-covid cu a treia doză. Motivul este că țările sărace nu au reușit nici măcar să primească vaccinul anti-covid, în timp ce țările bogate au reușit să comande prea multe doze pentru populație.
Între timp, în România, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că românii vor fi bucuroși să afle că administrarea cu a treia doză ar pute aîncepe săptămână viitoare.
Prioritate vor avea cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice și imunitate scăzută.
„În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Pentru cea de-a treia doză, programarea se va face în platformă, pentru cei care merg la centrele de vaccinare. Vaccinul se poate administra și la medicul de familie, fără programare.
Cei care merg la centrele de vaccinare pentru prima și a treia doză nu au, în schimb, nevoie de programare.
„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.
„Ținând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”, a explicat el.