Opinii

Vinovații, în frunte cu Klaus Iohannis, și vânătoarea lor de vrăjitoare

PNL și PSD au început, în mod direct și prin presa afiliată, o operațiune de demonizare pe tema aderării României la Spațiul Schengen. Trei jurnaliști, între care mă număr, și USR sunt acuzați furibund că încearcă să zădărnicească acest obiectiv de care România s-ar afla mai aproape ca niciodată.

Operațiunea are în mod evident două scopuri.

1.Să pună presiune pe vocile critice și să forțeze o unanimitate internă sub amenințarea anatemizări.

Cât de provincială este clasa politică de la București, dacă își imaginează că prin simpla apartenență la același grup politic, USR se poate bate pe burtă cu premierul olandez Rutte și îi poate trasa obiective?  

Cât de primitiv să fii să nu înțelegi cum funcționează politica într-o țară cu tradiție democratică?

Într-un interviu pe care mi l-a acordat în 2017, Cristian Diaconescu a relatat cum a decurs în 2004, pe când era ministru al Justiției, discuția cu Olanda, aflată atunci la președinția rotativă a UE, pentru intrarea României în UE, având ca element central tot legile justiției:

„Olandezii, calviniști, foarte meticuloși, aveau în vedere o justiție reală pentru toți cetățenii, care să se conducă și să se reprezinte prin ea însăși, un statut al magistraților, care să le asigure independența, și limitarea ingerințelor ministrului Justiției (MJ). Acestea erau aspectele de principiu care țineau de negocierea politică.”

A urmat episodul din 2009, tot cu Olanda: „MCV avea inițial o clauză de salvgardare care urma să fie prelungită sau nu în 2009, când numai Olanda a mai avut rezerve privind epuizarea clauzei. Și, ca ministru de Externe, am avut atunci o discuție în Parlamentul olandez. Propunerea guvernului olandez de prelungire a clauzei a fost semnată din partea Ministerului Afacerilor Europene de Franz Timmermans.

Olandezii spuneau că au citit cu mare atenție toate rapoartele și evaluările privind România și nu sunt convinși că România și Bulgaria ar trebui, într-adevăr, să fie scoase din discuție. Și nu era vorba despre partidul de extremă. Sunt țări în care expertiza prevalează în dauna interesului politic, oricât ne-am îmbufna.

Discuția din Parlamentul olandez a durat 12 ore, o voi tine minte toată viață. La final au convenit să respingă solicitarea guvernului olandez și să dea mandant lui Timmermans să susțină ridicarea clauzei de salvgardare”, a relatat Cristian Diaconescu.

Cât de înapoiat politic să fii ca să nu înțelegi că vânturând două nave că mită nu numai că nu ai rezolvat problema cu olandezii, ci reușești să îți lipești și mai tare eticheta de corupție?

2. Să găsească „vrăjitoarele” de pus pe rug în cazul unui eșec: Noi ne-am rupt hainele de pe noi, dar prietenii lui Rutte și câțiva jurnaliști din „banda de inamici ai României” ne-au împiedicat.

 » Aflați mai multe informații aici.