Virusul care provoacă boala sărutului, principala cauză a sclerozei multiple?

Virusul care provoacă boala sărutului, principala cauză a sclerozei multiple?

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează, conform estimărilor, circa 2,8 milioane de oameni din întreaga lume și pentru care nu există un tratament vindecător. Conform unui nou studiu, publicat în revista Science, realizat de cercetători de la Harvard „T.H. Chan” School of Public Health, este foarte probabil ca această boală implacabilă să fie cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV). 

„Ipoteza conform căreia virusul Epstein-Barr provoacă Scleroza Multiplă e investigată de ani buni de grupul nostru și de alții, dar acesta este primul studiu care aduce dovezi convingătoare ale cauzalității”, a spus Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor principal al studiului.

„Este un mare pas, deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de SM ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV și că țintirea virusului Epstein-Barr ar putea duce la descoperirea unui tratament pentru SM”, a mai arătat el.

Scleroza Multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării. Virusul Epstein-Barr (EBV) este un herpes-virus care poate provoca mononucleoză infecțioasă – cunoscută sub numele de boala sărutului – și este deja asociat cu limfomul Burkitt și carcinomul nazofaringian. Odată infectat cu el, vei avea virusul toată viața.

Stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost dificilă deoarece EBV infectează aproximativ 95% dintre adulți, iar Scleroza Multiplă este o boală relativ rară, iar debutul simptomelor fiind la aproximativ zece ani după infecția cu EBV. Pentru a determina legătura dintre EBV și SM, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de 10 milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata SUA și au identificat 955 care au fost diagnosticați cu SM în timpul perioadei de serviciu.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!