Social

Vitamina C este deosebit de importantă pentru organism, mai ales după o anumită vârstă

Mulţi am luat suplimente cu vitamina C când am simţit că ne paşte o răceală. Sezonul rece a început, aşa că am făcut probabil şi stocuri suficiente. Dar pe măsură ce avansăm în vârstă vitamina C poate face mai multe pentru noi decât să combată o răceală, informează EatThis, NotThat!„Vitamina C este esenţială pentru o sănătate bună când îmbătrânim şi are roluri importante în organism, contribuind la imunitate şi la formarea colegenului necesar”, afirmă Amy Goodson, medic nutriţionist şi membră în comitetul de experţi al publicaţiei.

Cei peste 50 de ani pot beneficia de efectele antioxidante ale vitaminei: „Funţionează ca un antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează celulele de radicalii liberi, molecule dăunătoare care afectează organismul în timp”, spune Goodson. Mai ales că organismul combate cu mai puţină eficacitate radicalii liberi după o vârstă. Aşa că vitamina C este importantă pentru o bătrâneţe sănătoasă.

Goodson mai spune că vitamina C este un supliment care stimulează formarea colagenului când îmbătrânim: „Îmbătrânind, producţia naturală de colagen scade. Unele cercetări au arătat că un consum mai mare de vitamină C poate fi asociat cu o probabilitate mai mică de apariţie a ridurilor şi de uscăciune a pielii, dar şi cu un aspect mai plăcut al ei”.

Chiar dacă sunt necesare mai multe studii cu acest subiect, tot mai multe cercetări urmăresc legătura dintre vitamina C şi protejarea ochilor de boli ale vârstei cum sunt cataracta şi degenerescenţa maculară. Harvard School of Public Health găseşte promiţătoare aceste subiecte, deşi nu s-au făcut încă studii pe oameni privind suplimentele de vitamina C şi prevenirea cataractei.

Dozele recomandate de specialişti sunt de 90 de miligrame/zi pentru bărbaţi şi de 75 de miligrame/zi pentru femei la vârste adulte. Se mai recomandă să nu depăşim 2.000 de miligrame/zi ca să nu deranjăm stomacul şi să evităm o indigestie.

 » Aflați mai multe informații aici.