Vorî v zakone: Interlopii asasini ai lui Putin, în văzul întregii lumi

Vorî v zakone: Interlopii asasini ai lui Putin, în văzul întregii lumi

Când Bill Browder și-a ascultat numele pronunțat de Vladimir Putin într-o conferință de presă, a știut că răzbunarea lui îl va ajunge.

Serghei Magnițki, Sursa foto: billbrowder.com

Browder, investitor la Moscova, a scos la iveală, împreună cu avocatul său, Serghei Magnițki, caracatița organizată mafiot în jurul Kremlinului. Magnițki a fost arestat, torturat și ucis.

Bill Browder a plecat din Rusia și ani de zile s-a luptat pentru ca crima să nu rămână fără urmări.

Legea Magnițki are la bază asasinarea unui avocat tânăr, care credea că sistemul lui Putin poate fi dat în vileag și chiar înfrânt.

La fel ca în cazul terorii din URSS, despre care Occidentul liber nu mai putea să spună că nu știe, odată ce Vladimir Bukowski, de pildă, a fost eliberat și a povestit lumii libere ororile celor internați la psihiatrie, pentru a fi reduși la tăcere.

Sau când Adriana Georgescu, șefa de cabinet a generalului Nicolae Rădescu, a avut curajul și demnitatea de a striga lumii că a fost bătută și violată în închisoarea comunistă.

Despre violurile Securității nu se vorbise până atunci.

Adriana Georgescu, Foto: memorialsighet.ro

Arestată în lotul vechii elite, pe care comuniștii au distrus-o, Adriana este eliberată și reușește să fie extrasă și dusă în Vestul democratic.

Are 35 de ani. Ajunge la Berna, unde vrea să depună mărturie într-un proces în care câțiva români sunt judecați pentru că ar fi ocupat ilegal legația României comuniste din Berna. La proces asistă mulți jurnaliști străini.

Vine rândul Adrianei Georgescu, care povestește calm că a fost violată și torturată în temnița comunistă. I se spune: „Sunteți frumoasă, nu păreți torturată”. Și femeia asta tânără își scoate cu un gest încet dantura și o așază pe masă. Bestiile securiste nu îi mai lăsaseră un singur dinte în gură.

E anul 1956. Oroarea totalitară va mai dura în România 33 de ani. Cu proteza dentară a Adrianei pe masă, în văzul întregii lumi.

La fel ca atunci, și în anii din urmă Occidentul a știut cine este Vladimir Putin.

S-au scris volume, s-au făcut interviuri, Alexei Navâlnîi a fost salvat în Germania, după ce a fost otrăvit, într-o tentativă de asasinat marca Putin, și apoi arestat și încarcerat în Rusia lui Putin. Chiar și după, Vladimir Putin a fost tolerat.

Francoise Thom, unul dintre cercetătorii cei mai migăloși ai sistemului lui Putin, găsește condițiile de posibilitate ale regimului  de la Moscova într-un fenomen apărut odată cu Gulagul, rețeaua de vorî v zakone, despre care a vorbit în interviul acordat Spotmedia.ro.

„În perioada Brejnev s-au dezvoltat rețele puternice de criminalitate organizată,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!