ActualitateInternational

Zelenski spune că ,,este posibil” un război între Ucraina șii Rusia

Distribuie acest articol!


  Post Views:
  5

  Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război cu Rusia „este o posibilitate” și că dorește să aibă o întâlnire de substanță cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

  Președintele ucrainean a fost întrebat la summitul Strategiei europene de la Yalta (DA) dacă s-ar putea ajunge într-adevăr la o situație de „război total” între Ucraina și Rusia, în contextul anexării ilegale a peninsule Crimeea de către Rusia și a războiului cu separatiștii pro-ruși din estul țării – „Cred că poate exista”, a răspuns Zelinski.

  „Este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate”, a adăugat Volodimir Zelenski.

  Autoritățile de la Kiev susțin că în urma conflictului din estul Ucrainei au murit 14 000 de oameni din 2014 și până în prezent. Zelenski a declarat că relațiile cu Statele Unite ale Americii (SUA) s-au îmbunătățit, dar a spus despre faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la cererea sa de aderare Alianței Nord Atlantice – o mișcare care ar înfuria Moscova.

  „Nu am primit o poziție directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO”, a spus el adăugând că „Ucraina este pregătită de mult timp”. El a mai  adăugat și că refuzul de a primi Ucraina „va slăbi NATO și va face jocul Rusiei”.

  Tensiunile dintre Kiev și Moscova au crescut la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei au escaladat, iar Rusia a masat un număr mare de trupe la graniță. Atunci, Zelenski i-a cerut lui Putin o întâlnire chiar în zona de conflict.

  Moscova a acuzat Ucraina că și-a pierdut interesul pentru discuțiile de pace, în timp ce Zelenskiy a presat în zadar pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

  „Sincer, nu am timp să mă gândesc la el. Sunt interesat mai mult dacă ne putem întruni într-adevăr în mod substanțial, nu declarativ, așa cum face el cu unele state. Mi se pare că astăzi … ei nu văd sensul în rezolvarea problemelor. Încetează războiul și rezolvă rapid problemele conflictelor – nu vor acest lucru”, a menționat Zelenski.

  În aprilie curent, Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să-l primească pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru convorbiri la Moscova, oricând va dori acesta.

  Declarațiile au fost făcute după ce preşedintele ucrainean Zelenski l-a invitat marţi pe omologul său rus să se întâlnească în estul Ucrainei, în zona de conflict cu separatiştii proruşi, pentru a face să scadă tensiunea dintre cele două ţări.


  Distribuie acest articol!