Actualitate

Ringo Dămureanu (AUR): Situația lucrătorilor din ANPC este agravată de intențiileși declarațiile insultătoare ale Președintelui Autorității, Horia Miron Constantinescu

Situația lucrătorilor din ANPC este agravată de intențiileși declarațiile insultătoare ale Președintelui Autorității, Horia Miron Constantinescu. Este semnalul de alarmă al deputatului AUR de Dolj, Ringo Dămureanu, care a expediat o interpelare către ministrul Economiei, Florin-Marian Spătaru. Potrivit parlamentarului, actualul Președinte ANPC vrea să aducă la instituție camere video care să fie purtate de comisari atunci când merg în misiune, pentru a crește ”transparența inspecției”, măsură care Horia Constantinescu se așteaptă de la bun început să fie considerată „abuzivă”.

„În articolul ”Reformele pe care Horia Constantinescu le pregătește pentru ANPC. Camere video pentru inspectori, amenzi procent din cifra de afaceri” apărut în publicația on-line ”Capital” la data de 17 februarie 2022, sub semnătura domnului Turcu Alexandru, s-au consemnat ”planurile de reformare” a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) transmise de președintele instituției, Horia Miron Constantinescu, numit în această calitate prin Decizia Primului Ministru nr. 79 din 21 ianuarie 2022.
Potrivit sursei citate, în primul rând ar trebui să se rezolve ”problema conduitei morale” a comisarilor și inspectorilor, dar și ”problemele de igienă” pe care unii le au, pentru a lucra corespunzător. „Să nu mirosim când venim la muncă … a transpirație. Să nu împrăștiem o aromă de sconcs care face să capituleze olfactiv oricare operator economic”, a spus domnul Constantinescu, citat de publicația menționată.

Un alt atac la adresa funcționarilor publici din cadrul acestei autorități este cel potrivit căruia ”în rândul instituției există … persoane care sunt mai puțin pregătite și care nu-și fac treaba corespunzător”, ceea ce ar îngreuna sarcinile instituției, mult subdimensionată numeric, așa cum recunoaște și domnul Constantinescu.

Totodată, potrivit sursei, actualul Președinte ANPC vrea să aducă la instituție camere video care să fie purtate de comisari atunci când merg în misiune, pentru a crește ”transparența inspecției”, măsură care Horia Constantinescu se așteaptă de la bun început să fie considerată „abuzivă”. Acesta afirmă că dorește să elimine ceea ce domnia sa a denumit ”lipsa de integritate din instituție”: ”Să nu se mai pună batista pe țambal”.

Acesta susține că a introdus o nouă Procedură de control aplicabilă la nivelul Autorității, în care filmarea și fotografierea acțiunilor de control devin măsuri obligatorii pentru comisari.  ”Resping ideea că unii dintre colegii mei ar lua șpagă, dar pentru a mă asigura că sunt puși la adăpost și nu le oferă nimeni nicio mită, șperț, bacșiș, atunci vom porni camerele video”, ar fi explicat domnul Constantinescu.

Acesta ar mai fi arătat presei că a demarat ”cercetarea de piață” pentru achiziția aparaturii necesare și urmează ca măsura înregistrării video să devină obligatorie în scurt timp. Unele inspecții ANPC durează și până la 10 ore, mai susține sursa, motiv pentru care se caută în continuare camere cu autonomie mai mare.

          Legat de cele prezentate, prin prezenta vă rugăm să ne răspundeți:

  1. Cunoașteți cazuri de funcționari publici în cadrul ANPC sau al altor instituții guvernamentale care miros a transpirație la locul de muncă ?
  2. În baza căror informații a vorbit domnul Constantinescu despre persoane mai puțin pregătite în cadrul ANPC ? Sunt cunoscute nume concrete de persoane care nu-și fac treaba corespunzător în instituție sau nu ?
  3. Aveați cunoștință anterior numirii acestuia că domnul Constantinescu a mai avut un mandat de aproape 4 luni la conducerea aceleiași Autorități, poziție din care a făcut aceleași afirmații insultătoare la adresa lucrătorilor ?
  4. Cum apreciați, respectiv dacă vă asumați, declarațiile publice jignitoare formulate în public de Președintele ANPC la adresa subalternilor săi, despre care a insinuat că împrăștie aromă de sconcs care face să capituleze olfactiv operatorii economici și că ”pun batista pe țambal”, adică nu-și fac treaba în cadrul acțiunilor de control sau sunt suspectați de corupție? Avem cazuri?
  5. În baza cărui temei legal filmarea și fotografierea acțiunilor de control ar putea să fie măsuri obligatorii pentru comisari? Ce alte instituții publice de control din România implementează un astfel de sistem ?
  6. Sunt comisarii ANPC autorizați să filmeze și să fotografieze în mod profesional, în ipoteza în care li s-ar trasa asta ca obligație profesională?
  7. S-ar putea respecta Regulamentul european nr. 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal, respectiv este autorizat ANPC și angajații săi să prelucreze și să stocheze astfel de informații despre cetățenii cu care vor veni în contact în timpul controalelor privind protecția consumatorilor ?
  8. Cum se explică logic alăturarea următoarelor aserțiuni: ”Resping ideea că unii dintre colegi ar lua șpagă” cu ”lipsa de integritate” și ”Să nu se mai pună batista pe țambal” ?!
  9. Dacă este adevărat și care este motivul pentru care ”unele” inspecții ANPC durează până la 10 ore? Vă rugăm să ne prezentați lista acestor controale efectuate după instalarea ca Președinte ANPC a domnului Horia Miron Constantinescu și modul cum au fost respectate drepturile lucrătorilor în respectivele intervale de timp, inclusiv dacă și cum orele suplimentare au fost plătite sau compensate cu timp liber corespunzător în condițiile legii.
  10. Cunoaște Ministerul Economiei principalele probleme bugetare și de personal cu care se confruntă în mod cronic ANPC ? Detaliați. Vă rugăm să ne comunicați ce măsuri ați întreprins pentru a sprijini această autoritate.
  11. A primit vreo sancțiune domnul Horia Miron Constantinescu în urma declarațiilor recent făcute sau reiterate?”, se arată în interpelarea deputatului AUR de Dolj, Ringo Dămureanu.