Social

Ce spun specialiştii ieşeni despre noua hepatită gravă la copii. Principalele simptome

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra faptului că numărul de cazuri de hepatită virală ar putea creşte o dată cu revenirea copiilor în şcoli, după vacanţă.Pentru a preveni acest lucru, specialiştii recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă atât de către copiii cât şi de către adulţi.

De trei ori mai multe cazuri grave faţă de cele determinate de afectările virale clasice

Recent, România a înregistrat primul caz de hepatită cu origine necunoscută la copii. Este vorba despre o fetiţă de 5 ani, din Bucureşti, internată în spital şi a cărei stare de sănătate este stabilă în acest moment. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. La nivel mondial, cele mai numeroase cazuri s-au înregistrat în Marea Britanie (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9). Potrivit unui raport al Agenţiei britanice de securitate în sănătate, un adenovirus identificat ca F41 a fost detectat la aproximativ trei sferturi dintre copiii cu hepatită care au fost testaţi.

“Din păcate, a apărut o altă necunoscută în lumea agenţilor infecţioşi. Ce se ştie cu o probabilitate de 70% din datele OMS este că această hepatită ar fi dată de un adenovirus, fără a se putea preciza cu exactitate configuraţia acestei tulpini care determină boala. Dacă vorbim de 170 de micuţi afectaţi la nivel mondial şi ţinând cont că aceste cazuri se regăsesc atât în SUA cât şi în Europa, este clar că este vorba de un agent infecţios care se transmite cu uşurinţă. Dacă ar fi să vorbim de gravitate, vedem că 17 au prezentat forme grave de boală, respectiv au necesitat transplant, deci aproximativ 10%. Procentul este mare pentru că în afectările virale, complicaţii în general sunt între 2-3%”,

 » Aflați mai multe informații aici.