Social

Afecțiunile cardiovasculare și stilul de viață

Dr. Iris Bararu-Bojan, medic specialist Cardiologie, Arcadia: Factorii de risc responsabili de inducerea bolilor cardiovasculare sunt multipli și se împart în modificabili și non-modificabili. Asupra factorilor modificabili putem acționa prin adoptarea unui stil de viață sanogen.Fumatul este considerat cel mai important factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare în rândul tinerilor. Riscul este mai evident la persoanele cu vârsta sub 50 de ani. Fumatul crește nivelul colesterolului „rău” în sânge și valorile tensiunii arteriale, determină formarea plăcilor de grăsime la nivelul vaselor de sânge și cauzează formarea cheagurilor de sânge. Renunțarea la fumat în propria locuință îmbunătățește semnificativ sănătatea întregii familii.

Obezitatea. Se recomandă scăderea consumului de zahăr și grăsimi din dietă și practicarea de exerciții fizice în mod regulat. Ghidurile recomandă ca timpul petrecut în fața televizorului să fie limitat la cel mult două ore pe zi. Fiecare familie ar fi bine să desfășoare activități săptămânale în aer liber.

Activitatea fizică insuficientă determină nu numai complicații cardiovasculare, ci și alte tipuri de patologii. Activitatea fizică regulată poate fi considerată cea mai bună „investiție” pentru o inimă sănătoasă deoarece poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, determină scăderea în greutate, îmbunătățește valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului și ale glicemiei, reduce stresul și crește buna dispoziție. Se recomandă săptămânal minimum 200 minute de efort de tip cardio de intensitate moderată sau 100 minute de efort de intensitate mare.

Consumul redus de fructe si legume poate fi combătut prin adoptarea unei alimentații sănătoase. Consumul a cel puțin 5 porții de fructe/legume și limitarea consumului de sare la cel mult o linguriță pe zi sunt regulile de bază. Ziua ar trebui începută prin consumul unui fruct. Prânzul ar trebui pregătit de dinainte pentru a asigura opțiunile cele mai sănătoase. Fiecare masă de seară trebuie să conțină cel puțin două sau trei porții de legume.

 » Aflați mai multe informații aici.