Actualitate

Andrei Hangan (AUR) avertizează asupra riscurilor producerii unui accident ecologic în zonele din Marea Neagră

Senatorul AUR Andrei Hangan solicită ministrului Mediului, Tanczos Barna, să transmită ce măsuri va dispune în vederea protejării mediului, având în vedere că Legea offshore a fost adoptată. Mai multe ONG-uri avertizează că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar putea produce un accident ecologic major.

Potrivit unui raport recent realizat de cele mai importante organizații non-guvernamentale din domeniul energiei, există pericole majore de mediu care pot fi generate de propunerea legislativă Pl-x 262/2022 ce vizează exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, supranumită „Legea offshore”.

Semnatarii acestei intenții sunt de părere că este nevoie de o dezbatere extinsă, cu implicarea publicului larg, în care să fie prezentate riscurile de mediu și, de asemenea, efectele producerii unui accident major și limitarea consecințelor unor astfel de accidente care vizează operațiunile petroliere și gaziere în zonele din Marea Neagră.

În ceea ce privește legea offshore, nu există cadru legislativ pentru protecția mediului. Avem nevoie de acest cadru care vizează atât acțiuni de protecție a mediului, cât și siguranța operațiunilor offshore. Întâmplarea face ca acest cadru să existe prin legea privind siguranța operațiunilor petroliere offshore, transpusă în 2016, dar România este, în prezent, în procedură de infringement INFR(2021)2150 pentru că nu a transpus corect în legislația națională anumite prevederi ale Directivei privind siguranța activităților offshore (Directiva 2013/30/UE).

Având în vedere aspectele menționate mai sus, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

        – Care este perspectiva Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la „Legea offshore”, care are în vedere operațiunile din Marea Neagră aferente exploatării gazelor naturale, dar și referitor la absența unui cadru legislativ pentru protecția mediului în acest sens?

        – În ce măsură contribuiți, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea asigurării unui cadru legislativ pentru protecția mediului în contextul „Legii offshore”? Există un plan de acțiuni și măsuri concrete, un grup de lucru interministerial, sau rezoluții și obiective propuse în acest sens?