Actualitate

Dan Tanasă (AUR), apel pentru salarizarea echitabilă a preoților de spital

Deputatul AUR Dan Tanasă a înaintat solicitări către viceprim-ministrul Kelemen Hunor și către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în care prezintă situația preoților de spital și cere adoptarea unor măsuri pentru salarizarea echitabilă a acestora.

După 1989, patriarhul Teoctist a hirotonit tineri teologi în vederea asigurării asistenţei religioase în spitale, unităţi de asistenţă socială, de învăţământ, penitenciare, armată, cimitire de stat. „Sănătate, ajutor, împlinirea cererilor şi mântuirea sa“, rosteşte preotul după fiecare nume pe care îl pomeneşte. E slujba Sfântului Maslu, iar capelele din spitale sunt pline de oameni de toate vârstele, mulți bolnavi internaţi dar şi aparţinători.

         În 1995, Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii au încheiat Protocolul cu privire la acordarea asistenţei religioase în unităţile subordonate MS, statutul şi activitatea generală a preoţilor în aceste unităţi. Din punct de vedere canonic-spiritual, preoţii se supun conducerii episcopiei eparhiei, iar administrativ – conducerii unităţii medicale în cadrul căreia activează. Este prevăzută asigurarea de spaţii speciale pentru capele unde se vor săvârşi servicii religioase. Din dorinţa şi cu susţinerea financiară a personalului sanitar, la multe spitale din ţară au fost construite biserici.

         Din păcate însă, cu trecerea timpului și adoptarea unor legi privind salarizarea, precum în multe alte domenii și preoții din spitale au ajuns să sufere inechități din punct de vedere salarial. În acest sens, numeroși preoți de toate confesiunile au ridicat această problemă și solicită identificarea unor soluții întrucât grila de salarizare raportat la nivelul de studii solicitat și activitatea prestată nu reflectă realitatea și nici nu oferă condiții normale de remunerare.

         Situația aceasta privește preoții de toate confesiunile care își desfășoară activitatea în spitalele din România. Situația inechitabilă afectează un număr considerabil de persoane și reprezintă o stare de fapt criticabilă, dată fiind activitatea constantă și sacrificiul de care acești slujitori ai credinței dau dovadă.

         În acest context, domnule Viceprim-ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile pe care le veți adopta pentru salarizarea echitabilă a preoților din spitale, având în vedere cerința studiilor superioare și încadrarea acestora din prezent?
  2. Dacă veți evalua posibilitatea încadrării pe un model de salarizare corect, precum cel al psihologului spitalicesc, având în vedere similitudinile în activitatea acestora?
  3. Cum veți proceda la rezolvarea acestei situații și care sunt pașii implementați pentru inițierea unui dialog cu angajații aflați în această situație? Aducem în atenție adresa formulată de preoții din Spitalul Clinic Județean Mureș, înaintată Ministerului Sănătății la data de 09.05.2021 pe care o anexăm la această întrebare.