Actualitate

Dan Tanasă (AUR) către MAE și prim-ministrul Ciucă: „Statul ungar ignoră granițele României, considerând Bazinul Carpatic drept un spațiu exclusiv al existenței națiunii maghiare”

Statul ungar ignoră granițele României, considerând Bazinul Carpatic drept un spațiu exclusiv al existenței națiunii maghiare, fără a ține cont de populația majoritar românească din interioriul arcului carpactic. Asta reiese în urma declarației făcută recent de secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar Árpád János Potápi, potrivit căruia „Bazinul Carpatic înseamnă nu doar naţiunea maghiară unitară, istoria, limba, cultura unitară, ci şi spaţiul educaţional din ce în ce mai unitar”. În context, deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă a cerut Ministerului Afacerilor Externe să vină cu o reacție în urma acestor declarații prin care se se clamează o națiune unitară maghiară în interioriul Bazinului Carpatic, subminând autoritatea statului român și legitimitatea administrației românești în județele cu populație maghiară.

„În cadrul unui eveniment recent care a avut loc în data de 11 decembrie 2021 la Odorheiu Secuiesc, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar a lansat o serie de declarații prin care se susține faptul că „Bazinul Carpatic înseamnă nu doar naţiunea maghiară unitară, istoria, limba, cultura unitară, ci şi spaţiul educaţional din ce în ce mai unitar”.

        Acest eveniment aparent cu caracter social a avut evidente valențe politice fiind exprimate viziuni asupra naracterului unitar al națiunii maghiare în interiorul Bazinului Carpatic, spațiu care cuprinde în mod evident Transilvania, implicit teritoriul național al României.  Reprezentantul statului ungar a mai adăugat că programul a ajuns la cea de-a patra etapă şi va continua. Făcând referire la alegerile parlamentare de anul viitor din Ungaria, acesta a declarat că “Puteţi conta pe noi, iar noi contăm pe dumneavoastră”.

        În cadrul aceluiași eveniment, Zoltán Kallós, secretar de stat responsabil pentru învăţământul minorităţilor în cadrul Ministerului Educaţiei din România, a mulţumit Guvernului ungar pentru sprijinul acordat iar primarul Árpád Gálfi şi-a exprimat speranţa ca Ungaria să aibă şi în viitor un guvern conservator şi investiţiile transfrontaliere să fie continuate.

        Aceste declarații și acțiuni trebuie înțelese în contextul abordării expansioniste și revizioniste care au caracterizat relațiile externe ale statului ungar în raport cu vecinii săi. Așadar, precum se poate observa, statul ungar ignoră granițele României, considerând Bazinul Carpatic drept un spațiu exclusiv al existenței națiunii maghiare, fără a ține cont de populația majoritar românească din interioriul arcului carpactic

        În acest context domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câte instituții de învățământ din România au beneficiat până acum și câte beneficiază în prezent de finanțare din partea statului ungar, fie sub forma unor proiecte de renovare, sau sub forma programelor școlare și extra-curiculare?
  2. Care este reacția Ministerului Afacerilor Externe în fața acestor declarații prin care se clamează o națiune unitară maghiară în interioriul Bazinului Carpatic, subminând autoritatea statului român și legitimitatea administrației românești în județele cu populație maghiară?
  3. Dacă există o evidență clară cu privire la investițiile statului ungar în Transilvania în domenii precum educație, agricultură, sport, cultură, sănătate etc. și care este modul de abordare a Guvernului României în raport cu aceste investiții? Există tratate bilaterale, acorduri sau alte forme de înțelegeri comune, având ca fundament reciprocitatea pentru aceste investiții?”, se arată în interpelarea deputatului AUR de Mureș, Dan Tanasă depusă în adresa MAE și a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *