Actualitate

Dan Tanasă solicită premierului Ciucă să prezinte în fața Parlamentului un raport asupra cheltuielilor efectuate în timpul pandemiei

Într-o întrebare parlamentară adresată prim-ministrului Nicolae Ciucă, deputatul AUR Dan Tanasă consideră că a sosit momentul ca premierul să prezinte în fața Parlamentului un raport asupra cheltuielilor efectuate în timpul pandemiei – este vorba de achizițiile neconforme de aparatură medicală, măști și izolete, suportate de la bugetul de stat.

Conform declarațiilor oficialilor români de la Direcția Națională Anticorupție, la sfârșitul lui mai 2020 erau în lucru 33 de dosare penale privind achiziții efectuate în timpul pandemiei (dintre care 25 au pornit ca sesizări din oficiu), în iunie 2021  mai erau înregistrate 95 de dosare în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie, iar pe data de 2 februarie, domnul Crin Bologa, Procuror-șef DNA, la prezentarea bilanțului de activitate pe 2022, anunța că DNA are în lucru “grămezi” de dosare referitoare la pandemie cum ar fi achiziţii neconforme, ”cu sume exorbitante”, de aparatură medicală, măşti şi izolete. „În prezent, avem în derulare comisii rogatorii internaţionale aproape pe toate continentele în încercarea de a găsi bani şi bunuri obţinute de persoane cercetate de noi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie atât în ţările UE, dar şi în ţări din Africa, din Asia. Şi aici, sigur, şi în legătură cu dosare pe care le avem în lucru în legătură cu infracţiunile săvârşite în pandemie. Încă mai avem înregistrate 95 de astfel de dosare. S-au adus diferite aparaturi medicale, măşti, izolete din ţări precum Turcia, China şi din alte state ale lumii pentru a vedea ce resorturi au stat la baza unor achiziţii de materiale neconforme cu sume exorbitante şi cu încălcarea procedurilor”, a declarat Crin Bologa. Printre motivele care stau în spatele deschiderii dosarelor penale, au fost enumerate achizițiile de echipamente de protecție – măști, izolete – și achiziții de măști medicale neconforme, interzise în Uniunea Europeană ca fiind periculoase. „Vă confirm că se dispune și ridicarea de acte, se fac audieri, tot ce a apărut în presă este în atenția procurorilor DNA. Se fac verificări și la societăți private, și în instituții ale statului. Nu vă putem da detalii, dar în momentul în care vom avea informații de interes public, vom face asta, precizând că nu pot fi date alte detalii când a fost întrebat de achizițiile efectuate prin ONAC “.

         „Procurorii au o datorie prevăzută de lege și nu dată de persoane publice. Mi se par mult mai grave infracțiunile din contextul pandemiei decât într-un alt context. Infracțiunile de corupție sunt grave oricum, dar acum sunt și mai grave pentru că pun în pericol sănătatea cetățenilor. Noi ne facem datoria indiferent ce spun alte persoane publice. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupții eventuale, ci împotriva unor persoane care caută să se îmbogățească în ciuda îmbolnăvirii oamenilor”, a declarat Crin Bologa.

         „Sunt dosare referitoare doar la achiziția din timpul pandemiei, am avut chiar patru dosare cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituție care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informația și alte instituții s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză”, a arătat procurorul-șef DNA.

         În starea de urgență (care a suspendat timp de două luni mersul normal al legilor în România), autoritățile au primit undă verde să facă achiziții publice directe pentru a preveni și combate pandemia, fără a mai ține cont de limitele legale din domeniul achizițiilor publice. Fiind o situație de criză, urgența a fost considerată mai presus de lege, au justificat autoritățile, dar presa a arătat numeroase cauze de achiziții controversate la prețuri nejustificate, fie făcute de firme deținute de personaje controversate sau cu puternice legături politice, cât și de materiale sanitare neconforme cu standardele cerute. Unele dintre persoanele investigate dispun de sume mai mari decât bugetul Direcției Naționale Anticorupție, relatează Agerpres.

         Stimate domnule Prim-ministru, ar fi fost un semn de minim respect și responsabilitate ministerială ca, la  un an de la preluarea mandatului de către dvs., să prezentați în fața Parlamentului un raport asupra cheltuielilor efectuate de la Bugetul de stat în timpul pandemiei?

         Au trecut 3 ani de când Direcția Națională Anticorupție investighează aceste achiziții efectuate în timpul pandemiei, acum vedem public doar scandalul mediatic în care sunt implicați Victor Pițurcă, fiul său și Gabriel Țuțu, directorul Romarm (pe înregistrările transmise în media, inclusiv Dvs. participați la inaugurarea liniei de producție de măști autohtone în Uzina de produse speciale de armament de la Dragomirești), poate de aceea a fost blocată Comisia de anchetă referitoare la achizițiile neconforme efectuate în timpul pandemiei!

         Aveți vreo legătură cu achiziția celor două linii de producție măști achiziționate din China, în valoare de 1 milion de dolari care nu au funcționat niciodată, au fost aduse doar pentru inaugurarea la care ați participat, alături de Primul-ministru de la acea dată?

         La sfârșitul anului 2020 au fost achiziționate măști, mănuși medicinale, seringi, soluții igienice. Câte și la ce valoare au fost contractele? Câte izolete au fost achiziționate de România, cât au costat și unde se află în prezent? Aveți un raport de activitate al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) din perioada pandemiei, dar al Companiei Naţionale Unifarm SA? Sunt date publice?

         Care este în prezent valoarea contractelor cu firmele producătoare de vaccinuri anti-COVID pentru țara noastră? Câte vaccinuri au fost importate, câte ai fost folosite corespunzător, câte au fost donate și câte au fost distruse?