Actualitate

Dan Tanasă solicită simplificarea procesului de obținere a declarației de asumare a identității culturale românești pentru tinerii etnicii români din Odesa

Deputatul AUR Dan Tanasă solicită Ministerului Afacerilor Externe să găsească soluții alternative pentru tinerii etnicii români din Odesa (Ucraina), care vor să se înscrie la universităților din România. Aceștia trebuie să depună la dosar declarația de asumare a identității culturale românești, însă din cauza conflictului de Ucraina sunt nevoiți să se deplaseze la Consulatul General al României din Cernăuți sau din Slatina.

Vă aduc la cunoștință dificultățile cu care se confruntă un număr mare de tineri etnici români din Sudul Basarabiei (regiunea Odesa, Ucraina) precum și părinții acestora, solicitanți de informații privind admiterea la instituțiile de învățământ superior din România din anul curent.

         Astfel, având în vedere că, pentru a fi admiși la studii universitare în Țară etnicilor români de pretutindeni li se solicită în mod obligatoriu să depună la dosarul de admitere declarația de asumare a identității culturale române (în conformitate cu art. 6 din Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni), în contextul războiului ruso-ucrainean tinerii români din regiunea Odesa au fost lipsiți de posibilitatea de a procesa declarația în cauză la Consulatul General al României la Odesa, acesta fiind evacuat încă la începutul lunii februarie, anul curent.

         În acest context, este extrem de necesară identificarea unei soluții cu privire la înlesnirea efectuării, înregistrării și eliberării declarațiilor de asumare a identității culturale române.

         În momentul de față au fost oferite variante extrem de ineficiente și costisitoare pentru tinerii din această regiune. Mai exact, s-a propus ca tinerii români, absolvenți ai școlilor din Sudul Basarabiei să se deplaseze la Consulatul General al României din Cernăuți (peste 1.000 – O MIE – de kilometri distanță, pe teritoriul Ucrainei, în condiții de război), sau la Consulatul României din Slatina, regiunea Transcarpatică (peste 1.400 – O MIE PATRU SUTE – de kilometri distanță, pe teritoriul Ucrainei, în condiții de război).

         În teorie, o altă soluție, la fel de costisitoare și solicitantă, ar fi călătoria acestor câteva zeci de tineri etnici români din Basarabia Istorică (majoritatea covârșitoare fiind minori, sub 18 ani, care ar trebui să fie și însoțiți de un părinte), dornici să-și facă studiile în Țară, la București, la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, constatăm iminența unei situații de excepție și de urgență, în care ar trebui, în mod normal, să intervină autoritățile de resort ale statului român, chiar și prin autosesizare, în conformitate cu obligațiile constituționale consacrate în Articolul 7 din Constituția României.

         Totodată, atragem atenția asupra faptului că în aceste condiții tinerii etnici români din Sudul Basarabiei sunt, pe cale de consecință, vădit discriminați, în comparație cu semenii lor din regiunile Cernăuți și Transcarpatică, cu privire la această condiționalitate legală (prezența fizică la consulatele României din Ucraina sau la sediul DRP din București, pentru o simplă semnătură olografă) invocată de conducerea CGR Odesa și DRP.       Considerăm, că în condițiile în care absolvenții școlilor din regiunea Odesa se află în permanență în pericolul unei invazii armate a Federației Ruse, motiv pentru care a fost evacuat chiar și Consulatul General al României din Odesa, autoritățile de resort ale statului român ar trebui să găsească o soluție de rezolvare urgentă a acestei situații discriminatorii.

         Drept urmare, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a inițiat un dialog și a desfășurat demersurile necesare pentru clarificarea situației și rezolvarea problemei etnicilor români din Sudul Basarabiei?
  • Dacă este posibil ca Ministerul Afacerilor Externe să accepte perfectarea în regim online a declarațiilor de asumare a identității culturale românești pentru etnicii români, absolvenți ai școlilor din regiunea Odesa?
  • În mod similar, dacă s-au întreprins acțiunile necesare pentru ca verificarea cunoștințelor de limbă română ale declaranților să poată fi efectuată în mod simplificat, pe orice platformă electronică de apeluri video, ținând cont de faptul că în prezent numeroase autorități publice locale și centrale desfășoară deja activități în regim online?