Actualitate

Dorinel Cosma (AUR): Ce soluții are Ministerul Familiei pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate?

Senatorul AUR Dorinel Cosma a supus atenției ministrului Familiei, Gabriela Firea, situația copiilor care sunt lipsiți de afecțiunea părintească – este vorba de acei copii ai căror părinți au ales să plece la muncă în străinătate din cauza sărăciei, și a cerut autorităților să propună soluții.

În contextul în care familia este celula de bază a societății și o societate construită din familii sănătoase are rădăcini puternice, copiii crecuți în familii armonioase, unite, sunt predestinați succesului și împlinirii. În perioada în care avem de toate, inclusiv multe libertăți, a da naștere și a crește un copil în țară noastră a devenit un lux. Deficitul locurilor de muncă și veniturile câștigate în propria țară fac ca tot mai mulți români să aleagă calea pribegiei. Este mult mai ușor de obținut un job în străinătate decât în țară, mult mai bine plătit. Să ai un copil, să-l crești, să-i cumperi rechizite, uniforma școlară, să-i asiguri alimentația corectă, sănătatea, să-l intreții în facultate, toate acestea presupun sacrificii din partea părinților. În familiile cu 2-3 copiii, costurile depășesc posibilitatile finaciare ale părinților.

INS a venit cu informații potrivit cărora rata inflaţiei în mai 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021 a fost de 14,5%, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 14,3%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 17,2%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 7,5%. Tarifele serviciilor au crescut în medie cu 7,5%, în principal pentru apă, canal. Serviciile de salubritate +18,7%, alte servicii +11,3%, transport interurban +9,2%. In luna mai 2022, comparativ cu luna mai 2021, preţurile produselor agricole au crescut cu 38,93%. De asemenea, comparativ cu luna mai 2021, creşteri de preţ s-au înregistrat la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 135,7%.

Ce face părintele în această situație? Credite, iar atunci când datoriile devin prea mari, pleacă să muncească în străinătate. Când pleacă unul dintre părinți, copilul este parțial afectat; când pleacă și mama, și tata, copilul traiește, de facto, abandonul. Lipsa afectivității parentale poate avea conșecințe pe termen lung, poate influența dezvoltarea normală a copilului, atât în privința dezvoltării fizice, cât si a celei psihice.

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), peste 12.000 de copii care provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt singuri acasă.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Ministerul pe care-l conduți are în derulare dezvoltarea unei strategii de mobilizare şi intervenţie la nivel local?
  2. Are Ministerul campanii de informare şi conştientizare adresate părinţilor?
  3. Aveți în vedere campanii media de promovare a soluţiilor şi oportunităţilor pentru aceşti copii lăsați singuri, plus campanii de informare şi conştientizare adresate părinţilor în legătură cu consecințele asupra copiilor?
  4. Aveți în vedere servicii de consiliere pentru persoanele care au în îngrijire copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate?