Actualitate

Focar de infecţie la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Dan Tanasă sesizează Ministerul Sănătății

Infecțiile nosocomiale sunt la ordinea zilei în spitalele din România, dar autoritățile nu iau niciodată măsuri. Un nou focar de infecție a fost declarat la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Dan Tanasă, deputat AUR de Mureș, a luat atitudine și a sesizat Ministerul Sănătății.

Din păcate, observăm faptul că problema infecțiilor nosocomiale din spitale reprezintă în continuare un capitol care necesită o mai mare atenție și implicare din partea autorităților. Cel mai recent caz îl reprezintă focarul de infecţie de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Cinci dintre pacienţii internaţi la terapie intensiva au murit în doar câteva zile în urma infectării cu bacterii rezistente la tratament, iar alți 7 au fost mutaţi de urgenţă în alte saloane. Spitalul a sistat internările şi a închis temporar secţia de ATI care era oricum avizată temporar.

Un aspect îngrijorător este reprezentat de statistica privind estimările Ministerului Sănătăţii care arată că, la nivel naţional, mai puţin de 1% dintre cazurile de infecţii nosocomiale sunt raportate în mod oficial. Acest tip de germeni sunt cu atât mai periculoși cu cât majoritatea agenților patogeni ce cauzează infecții nosocomiale sunt germenii care au fost tratați deja pe secțiile spitalului la alți indivizi, iar aceștia sunt cei care au reușit totuși să se mențină activi și să nu fie lizați de către antibioticele clasice ori antivirale sau antimicoticele administrate pentru vindecarea pacientului.

Având în vedere dificultatea în identificarea și tratarea acestor infecții, în special la pacienții cu patologii multiple, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri au fost luate cu privire la focarul de infecție de la Spitalul Clinic Județean Mureș?
  2. Care este starea  Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul SCJ Mureș, având în vedere că aceasta a fost autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor? Dacă s-au respectat normele sanitare și de dezinfecție pentru protejarea pacienților internați la această secție?
  3. Dacă au fost demarate procedurile pentru identificarea condițiilor exacte care au dus la decesul pacienților și dacă sunt luate măsurile necesare pentru tragerea la răspundere a personalului responsabil de siguranța și starea persoanelor internate în secția ATI?
  4. Care este abordarea la nivel național a Ministerului Sănătății pentru prevenirea și tratarea infecțiilor nosocomiale din spitale, având în vedere rata îngrijorătoare de îmbolnăvire și deces?