Actualitate

Ionuț Neagu (AUR) cere autorităților să investigheze fenomenul evaziunii fiscale camuflate prin scheme de export

Ionuț Neagu (AUR) cere autorităților să investigheze fenomenul evaziunii fiscale camuflate prin scheme de export a profiturilor reale încasate în România de firmele cu capital străin. Solicitarea este adresată premierului Nicolae Ciucă, ministrului Finanțelor – Adrian Câciu, ministrului Economiei – Florin Spătaru, ministrul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu, guvernatorul Băncii Naționale a României – Mugur Isărescu.

Potrivit informațiilor furnizate de mai mulți analiști economici români, firmele cu capital străin care operează în România raportează profituri anuale foarte mici, într-un contrast izbitor și suspect cu firmele cu capital autohton care raportează profituri anuale mai mari sub aspect procentual. 

Se apreciază că, în pofida unor cifre de afaceri mari, firmele cu capital străin și-ar diminua voit cifrele profitului raportat față de cele ale profitului real, recurgând la scheme de repatriere a profitului în țările de origine prezentate drept rambursări de credite, ceea ce poate fi calificat drept o formă de evaziune fiscală camuflată.

Pe de altă parte, firmele cu capital românesc, în pofida cifrelor de afaceri mai mici, nerecurgând la niciun fel de scheme dubioase, raportează profiturile reale și contribuie onest la bugetul de stat, plătind impozitul pe profit.

Din această situație rezultă în mod evident o diferență de comportament economic și financiar determinat și stimulat de imperfecțiunea cadrului legislativ în vigoare.

Unii analiști economici apreciază că această situație trădează complicități vinovate ale factorului politic și administrativ central din țara noastră cu firmele cu capital străin, fenomenul fiind strâns legat de marea corupție la nivel de stat.

Reprezentanți ai mai multor firme cu capital românesc care operează în alte state ale Uniunii Europene ne-au făcut conoscut faptul că, în statele de reședință fiscală, acestea sunt supuse plății impozitului pe cifra de afaceri, nu a impozitului pe profit.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați, într-un răspuns coordonat interinstituțional: 

  1. Lista firmelor cu capital străin care operează în România, cu indicarea cifrelor de afaceri, a indicelui gradului de profitabilitate raportată pe fiecare dintre ultimii 5 ani și a contribuției acestora la bugetul de stat prin achitarea impozitului pe profit.
  2. Care este gradul mediu de profitabilitate raportat al firmelor cu capital autohton din țara noastră pe fiecare dintre ultimii 5 ani, cu indicarea contribuției acestora la bugetul de stat prin achitarea impozitului pe profit.
  3.  Dacă există firme cu capital străin care operează în țara noastră care nu și-au onorat integral sau în parte, în ultimii 5 ani, obligațiile față de bugetul de stat la capitolul achitarea impozitului pe profit. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rugăm să ne prezentați lista acestor firme.
  4. Cum apreciați situația care rezultă din răspunsurile la punctele anterioare, precum discrepanța izbitoare dintre profitabilitatea raportată de firmele cu capital străin și cea raportată de firmele cu capital românesc.
  5. Ce soluții de natură legislativă considerați că se impun pentru remedierea situației, în contextul în care alte state au introdus impozitul pe cifra de afaceri, în locul celui pe profit, punând astfel în condiții de egalitate firmele străine și cele autohtone și eliminând, practic, evaziunea fiscală camuflată.
  6. Care este, defalcat pe ultimii 5 ani, cuantumul total al împrumuturilor și, respectiv, rambursărilor sumelor contractate de la firmele mamă din străinătate de către firmele cu capital străin care operează în România.
  7. În ce state din Uniunea Europeană, indiferent de tipul de capital – autohton sau străin – firmele din cuprinsul lor sunt supuse plății impozitului pe cifra de afaceri, nu pe profit.