Paracetamolul, risc de insuficiență hepatică

Paracetamolul, risc de insuficiență hepatică

Un expert medical a numit paracetamolul, analgezicul obișnuit, drept “cel mai periculos medicament fără prescripție medicală”, notează The Mirror.Profesorul John Brems a declarat, pentru ABC News, că paracetamolul a fost asociat cu insuficiență hepatică în cazurile în care nu a fost administrat corespunzător. De altfel, paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente medicamente luate pentru durerile de dinți, cap sau pentru scăderea temperaturii, mai ales că el se poate achiziționa fără prescripție medicală.

Dar, dacă este luat incorect, medicamentul este capabil să ne provoace daune grave, inclusiv insuficiență hepatică. Iar o formă de paracetamol, acetaminofenul, a fost numită de un expert medical american ”cel mai periculos medicament fără prescripție medicală” din America.

Vorbind pentru ABC News, profesorul John Brems, de la Universitatea Loyola din Chicago, a declarat că au existat cazuri în care analgezicul, cunoscut și sub numele de Tylenol, a fost asociat cu insuficiența hepatică.

Deși aceste cazuri sunt tulburătoare, este esențial să rețineți trei factori cheie, menționează site-ul DCMedical:

– Nu se aplică tuturor formelor de paracetamol, ci doar Tylenol;
– Mulți dintre pacienții implicați au luat medicamentul împreună cu alcool;
– Intoxicația a survenit după o perioadă prelungită de consum excesiv de medicament.

Potrivit sursei citate, cei care și-au administrat acest tip de paracetamol au raportat o otrăvire acută a ficatului, unii dintre ei necesitând chiar un transplant de ficat.

Profesorul Brems a dezvăluit că efectuează transplanturi la aproximativ trei-patru pacienți pe an ”și doi-trei mor înainte de a le putea face transplantul”, a spus el. Afecțiunea care necesită un transplant este cunoscută sub numele de hepatită toxică – atunci când ficatul se inflamează din cauza unei reacții adverse la medicamente, substanțe chimice sau alcool.

Vorbind despre aceste cazuri, medicul de familie britanic Dr.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!