Vasile Nagy(AUR) – felicită buna organizare a SEECP: Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est demonstrează că împreună suntem mai puternici

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost lansat în 1996. La reuniunea prezidată de Bulgaria din 1996, țările din Europa de Sud-est au pus bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relații de bună vecinătate și stabilitate.

În calitate de președinte al Delegaţiei permanentă a Parlamentului României, la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, domnul Vasile Nagy a declarat:

„Având în vedere că țările din sud-estul Europei își revin după pandemia de COVID-19 și criza sanitară și socio-economică pe care aceasta a generat-o, aceste priorități sunt mai relevante. Evoluția din timpul pandemiei a arătat clar că baza pe solidaritate, deschidere și responsabilitate constituie singura cale de urmat.”

„Cooperarea regională incluzivă merge mână în mână cu conectivitatea durabilă. Prin urmare, dezvoltarea în continuare a conectivității de transport – în regiune și cu UE, rămâne esențială pentru îmbunătățirea eficienței și siguranței serviciilor de transport, precum și pentru atingerea obiectivelor de mobilitate ecologică și durabilă.

Experiența celor 25 de ani de cooperare în cadrul SEECP demonstrează că împreună suntem mai puternici și, dacă ne coordonăm eforturile și profităm de oportunitățile oferite de toți partenerii, beneficiază întreaga regiune, precum și fiecare țară membră. În plus, cooperarea europeană și internațională oferă un mare impuls pentru dezvoltarea noastră reciprocă.”

A mai adăugat că: „Relația instituționalizată cu UE de care se bucură toți participanții la SEECP este un atu unic.”

„Ar trebui să profităm de faptul că SEECP are un „avantaj competitiv”: poate prezenta proiecte pozitive cu o relevanță egală pentru Europa și pentru participanții săi.

În plus, fiind singurul forum politic creat de, din și pentru regiune, SEECP trebuie să sprijine în continuare integrarea europeană și euro-atlantică a partenerilor noștri. Construirea unui parteneriat viabil SEECP-RCC-UE va contribui cu siguranță la consolidarea perspectivei europene a întregii regiuni.”, a punctat deputatul Vasile Nagy.

Distribuie acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published.