Actualitate

Dan Tanasă (AUR): „Este esențială implicarea statului pentru prevenirea nașterilor în rândul minorelor”

Judeţul Mureş a ajuns în acest an la 931 de mame minore, cele mai multe la nivel naţional, iar în prezent, doar 2% din mamele minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului. Datele au fost făcute publice de deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă. Potrivit parlamentarului, statul român trebuie să implementeze măsuri educative pentru adolescenții dezavantajați social și pentru cei care au abandonat școala astfel ca aceștia să nu ajungă în situația unor sarcini nedorite. În context, Tanasă și-a exprimat speranța că odată cu existența Ministerului Familiei, se vor elabora politici publice prin care se va preveni acest fenomen, dar și o strategie privind problema demografică.

Judeţul Mureş a ajuns în acest an la 931 de mame minore, cele mai multe la nivel naţional. În calitate de Președinte al Comisiei pentru Egalitate de șanse între Femei și Bărbați din cadrul Camerei Deputaților atrag atenția asupra acestei probleme extrem de importante nu doar la nivelul județului Mureș ci în toată țara. Din păcate, acest fenomen al nașterilor în rândul mamelor minore este asociat cu o serie de alte dificultăți precum încetarea studiilor, complicații medicale sau afecțiuni în cazul nou-născutului.

            Precum ne arată și preşedintele Salvaţi Copiii Mureş, dr. Meda Neagoe: „Judeţul Mureş conduce la mame minore, conduce la copii care se nasc din mame minore, aceşti copii au şi probleme, unu din patru se nasc înainte de termen, au diferite malformaţii congenitale, necesită apoi tratamente şi intervenţii specializate. Problema este că ele provin din medii defavorizate, una din patru abandonează educaţia, creşte abandonul şcolar şi atunci devin foarte vulnerabile în mediul social.”

            Este esențială implicarea statului pentru prevenirea nașterilor în rândul minorelor și totodată pentru elaborarea unui program temeinic de sprijin în cazul tinerelor care au născut deja. Accentul trebuie pus pe educație, formarea familiilor în spirit creștin și pe un planning familial bine pus la punct. Eforturile asistenților sociali și a structurilor existente, aflate oricum în lipsă acută de personal și capacități operative, nu pot fi suficiente pentru a preveni acest fenomen îngrijorător. Lipsa cabinetelor medicale, educația precară, situația economică și socială dezavantajoasă din mediul rural constituie factori care duc la apariția unui număr sporit de mame minore.

            Trebuie ca statul român să se îngrijească de implementarea unor măsuri educative pentru adolescenții dezavantajați social și pentru cei care au abandonat școala astfel ca aceștia să nu ajungă în situația unor sarcini nedorite. Studiile recente au ilustrat faptul că „Nivelul de educație este direct proporțional cu vârsta primei experiențe de cuplu și cu apariția unei sarcini în viața unei adolescentei. Un procent semnificativ de mame minore (31,7%, din datele cunoscute) nu finalizează ciclul de educație primar.” Din 18.000 de mame minore anual, doar 1.000 mai merg la școală și intră astfel în cercul vicios al sărăciei și al lipsei de educație

            În prezent doar 2% din mamele minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului. Există așadar o carență evidentă în ceea ce privește funcționarea instituțiilor statului. Este imperios necesar să ajutăm mama, să îi oferim toate faciliățile pentru ca aceasta să își continue studiile, să nu mai fie victima unor abuzuri, întrucât multe astfel de cazuri provin din această zonă

            Acum că România are un Minister al Familiei nădăjduiesc că se vor elabora politici publice prin care se va preveni acest fenomen, îmi doresc ca statul nostru să se bucure de o strategie privind problema demografică, punând accent pe familii sănătoase, educate și cu o șansă reală la un viitor în propria țară!”, a declarat deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *