International

Dan Tanasă(AUR) – Revolta maghiară din 23 octombrie 1956, moment de eroism crucial în istoria națiunii maghiare

Dan Tanasă, deputat AUR în Parlamentul României, a ținut să marcheze, printr-o declarație politică, un moment deosebit de important din viața vecinilor noștri de la vest, națiunea maghiară. Suntem două popoare care nu ne împăcăm cu opresiunea străină. Nici unul dintre cele două popoare nu tolerează teroarea. Ambele popoare s-au revoltat împotriva comunismului, susține Dan Tanasă.

“Transmitem acest mesaj ca recunoaștere a efortului poporului maghiar în lichidarea comunismului și cu speranța că istoria va uni în pace destinele popoarelor noastre. Ne exprimăm dorința că slăbiciunea de moment a statului român, nu va mai fi exploatată în defavoarea poporului român de către Guvernul Viktor Orban. Pentru că noi credem că pacea nu poate fi decât între popoare care se respectă reciproc.

Revolta maghiară din 1956 a fost cea mai violentă manifestație anticomunistă într-o capitală est-europeană. Două sute de mii de maghiari au ieșit pe străzile Budapestei în ziua de 23 octombrie și au răsturnat regimul comunist, într-o scurtă dar percutantă revoluție anticomunistă. Au trebuit 2000 de tancuri și două armate sovietice pentru a înfrânge voința poporului maghiar. Aproape 3000 de luptători pentru libertate și-au dat viața și circa 35000 de mii au fost condamnați la închisoare, câteva sute fiind executați.

Izbucnită la 23 octombrie 1956, insurecția maghiară se înscria deja într-o serie de revolte din Polonia (iunie) sau Cehoslovacia (Praga) și Germania de Est.

Urmarea insurecției maghiare în mentalul colectiv al epocii a fost că matusalemul sovietic poate fi îngenunchiat, chiar și pentru câteva zile, într-o capitală europeană. Acest lucru a contat foarte mult pentru starea de spirit a popoarelor europene aflate sub cizma sovietică.

Românii au luptat mai bine de zece ani DIRECT cu hidra comunistă.

Adevărat, românii sunt singurii care au luptat cu arma în mână din 1944 până în 1962. Și tot ei sunt poporul care a suferit cel mai mult de pe urma comunismului. Să nu uităm că una dintre urmările insurecției maghiare a fost liberalizarea parțială a economiei în vremea în care în România încă erau lichidați în masă cei mai harnici, mai dotați și mai patrioți dintre români. Așa se explică de ce trecerea „la libertate” în Ungaria a fost mult mai lină decât în România.”, susține Dan Tanasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *