Politica

Evdochia Aelenei(AUR) – Techirghiolul ar putea deveni o a doua ”Roșia Montană”, după ce s-a acordat exploatarea nămolului unei societăți

Evdochia Aelenei, senator AUR în Parlamentul României, atrage atenția unei situații delicate cu privire la licența de concesionare pentru exploatarea nămolului din Techirghiol. Stațiunea Balneară Techirghiol este o stațiune de interes național și așa ar trebui să rămână, iar o abordare necorespunzătoare ar însemna distrugerea turismului balnear pe litoralul Mării Negre, susține Evdochia Aelenei.

Senatorul AUR a depus o interpelare prin care cere explicații ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, cu privire la situația nămolului din lacul Techirghiol.

“În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 695/14.07.2021 a fost publicat Ordinul nr. 133/06.07.2021, privind aprobarea unor licențe de concesionare pentru exploatare, prin care a fost aprobată licența de concesionare pentru exploatare nr. 23.740/2021 privind exploatarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Lacului Techirghiol Est, județul Constanța, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent și Societatea Formin SA, cu sediul în Caransebeș, județul Caraș-Severin.

Vă reamintesc faptul că Stațiunea Blaneară Techirghiol este o stațiune de interes național și așa ar trebui să rămână.

Țin să vă spun că este inacceptabil să fie acordată o licență de exploatare a Lacului Techirghiol fără consultarea prealabilă a Primăriei Techirghiol prin primar ce este custode al ariei Naturale Protejate ROSPA0061 – Lacul       Techirghiol și a Sanatoriului Balnear Techirghiol care, până la acordarea primei licențe de exploatare a nămolului din lac (în aceleași condiții) tot către aceeași societate sus menționată.

În 2017, când s-a acordat prima licență, și acum în 2021, primii îngrijorați au fost locuitorii orașului Techirghiol care se tem că prin acordarea exploatării nămolului unei societăți, Techirghiolul ar putea deveni o a doua ”Roșia Montană”.

Vă informez că o exploatare necorespunzătoare a nămolului sapropelic, fără ca 80% din cantitatea extrasă să fie adusă înapoi în lac pentru regenerarea continuă a resursei minerale duce la distrugerea unui ecosistem unic în lume și asta doar pentru profitul unei firme.

O astfel de abordare ar însemna distrugerea turismului balnear pe litoralul Mării Negre.

Din aceste motive, vă solicit domnule Ministru să-mi atașați documentația care să ateste întoarcerea namolului în lac.“, se arată în documentul oficial depus de Evdochia Aelenei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *